2018-07-07

Övergången till demokrati i Ungern

Ungern var ett av många länder som tidigare styrdes av kommunisterna under kalla kriget. När muren föll och kommunisterna försvann från makten så påbörjades en övergång till någon form av liberal demokrati. Fler statsvetare var under 1990-talet övertygade om att Ungerns övergång till demokrati skulle bli en succé enligt deras teorier. De var positiva därför att Ungern hade haft demokrati innan kommunisterna kom till makten och kommunisterna hade gett med sig så de kunde ske en fredlig övergång till demokrati. Något annat som pekade på att övergången skulle lyckas var att tillväxten tog fart i Ungern under 1990-talet. Samtidigt kom det att ske en fredlig förändring vid makten och det fanns tendenser till civilt samhälle med kritisk media, starka NGOs och ett av de bästa universiteten i centraleuropa.

Problemen började

Ett en rätt så stabil period på 1990-talet, så kom problemen upp till ytan då många i Ungern upplevde att de inte fick del av de ekonomiska framgångarna och tillväxten. Dessutom var det en del medborgare som oroade sig för vad de kallade för ökad massinvandring. Sedan briserade en skandal inom det styrande center-vänter partiet, vilket medförde att folket tröttnade och tappade tilliten till regeringen.

Valet 2010

År 2010 så hölls det parlamentsval i Ungern och väljarna kom att ge Fidesz partiet under ledning av Viktor Orban en majoritet av rösterna.

Efter valet

Resultatet blev så smått att han placerade lojala följare att styra över den statliga televisionen, men även att styra över valkommissionen och att dominera landets konstitutionsdomstol. Orban kom sedan att förändra valsystemet så att det gynnar honom. Dessutom kom Orban att mer eller mindre tvinga bort utländska företag samtidigt som han införde hårda regler gentemot olika NGOs, samtidigt som han försökte stänga ner universitetet. Något som blivit tydligt är att under Viktor Orban så har landet gått mer och mer bort från den liberala demokratin och Orban lär själv ha sagt att demokratin bör vara hierarkisk istället för liberal.

En hierarkisk demokrati

I en hierarkisk demokrati så kan populärt valda ledare driva igenom folkviljan utan att ta hänsyn till obstinata minoriteters intressen (Mounk.2018:9-11).