2018-06-05

Somalia – ett land i kaos

Sedan 1990-talet så har landet Somalia härjats av inbördeskrig och konflikter mellan olika klaner. Samtidigt så har det medfört att det saknas en statsbildning som fungerar i södra och centrala Somalia och där har då unionen för islamiska domstolar etablerat sig. Det är en allians som består av olika shariadomstolar för att hantera dispyter som finns mellan olika klaner. Dock överlevde det här inte särskilt länge därför att den etiopiska armén med stöd av amerikansk militär kom att agera rätt så snabbt för att få bort dem.

Konsekvenser av kaoset

Som en direkt konsekvens av kaoset och inbördeskriget i Somalia så har många flytt landet sedan 1990-talet. Många kom att hamna i Europa och i USA, där de hoppades på att få ett bättre liv. Den somaliska diasporan kom att växa med åren, men de var beroende av nyheter från sina respektive klaner hemma i Somalia. Sakta men säkert så kom olika sajter att växa fram som kopplade samman olika klaner på hemmaplan med de som numera lever utomlands. Eftersom landet befinner sig i kaos och ekonomin inte fungerar, så är många i Somalia helt beroende av sina släktingar utomlands som skickar hem pengar. Fram till och med 2014 så hade somalier utomlands skickat hem ungefär 1,5 miljarder dollar per år.

Inga fasta telefoner – men mobiltelefoner

Eftersom landet härjats av inbördeskrig och kaos så länge och att det saknas en fungerande regering, har medfört att det inte finns några fasta telefoner utan allt hanteras  via olika företag som kan föra över pengar och det går via mobiltelefon. En stor skillnad jämfört med västvärlden är att i Somalia så startade man inte med stationära eller bärbara datorer där folket kunde experimentera med olika sökmotorer, utan allt gick vi mobiltelefoner för att kunna få kontakt med och samarbeta med släktingar och sina klaner via Twitter och/eller Facebook (Watts.2018:50-51).