2018-06-02

Sjukvårdsförsäkring i USA

Det amerikanska sjukvårdssystemet är egentligen en blandning av fyra olika modeller. The U.S. Census Bureau genomförde en undersökning redan år 2014 och den visade på att 55% av amerikanerna har sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare, 37% ingick i någon form av statligt sjukvårdsprogram, 15% betalade en privat sjukförsäkring och 10,4% hade ingen sjukvårdsförsäkring alls.

Upp till 65 år

De allra flesta upp till 65 år ingick i ett system där deras arbetsgivare förhandlade om sjukförsäkring för sina anställda och att sjukförsäkringen köps från privata försäkringsbolag. Här delar arbetsgivaren och den anställda på kostnaden för sjukförsäkringen.

Över 65 år

För de som är över 65 år så ser det amerikanska systemet ut som en sämre version av Kanada. Staten driver sitt eget sjukförsäkringsprogram, som kallas för Madicare och står då för den större delen av kostnaderna. Sedan finns Medicaid som är för de absolut fattigaste. Den federala regeringen och delstaterna finansierar sjukvård för de sämst ställda och det gäller särskilt barn och gravida kvinnor, men även personer med funktionshinder. Men tillgängligheten och vilka krav som ställs kan variera från delstat till delstat.

De oförsäkrade

För de som är oförsäkrade så påminner USA mer om Kambodja och Burkina Faso. De som saknar försäkring tvingas stå för alla kostnader själv. Om de inte kan det så får de bara den absolut nödvändigaste vården, men de kommer då att få en faktura på det hela i efterhand, vilket kan göra att det blir svårt skuldsatta, deras kreditrankning kan försämras, eller så går de i värsta fall i personlig konkurs. För mindre hälsoproblem eller kroniska problem som inte är livshotande så hänvisas de oförsäkrade till kliniker som fungerar som en form av välgörenhet, eller så får de betala för att få vård eller lida därför att de inte kan betala någon vård alls (Partanen.2016:173-174).