2018-06-21

Sovjetisk påverkan under kalla kriget

I samband med det kalla kriget mellan öst och väst så kom Sovjetunionen att tillämpa så kallade ”aktiva åtgärder” som en del av sin kampanj riktad mot västvärlden. Istället för att använda sig av militärt våld, där sovjet inte var lika stark som västvärlden, så kom de istället att använda sig av vissa politiska åtgärder.

Aktiva åtgärder

Vad som i själva verket inträffade var att Sovjetunionen kom att  skapa allianser genom vad som uppfattades som verkliga eller eventuella hot. De etablerade bland annat koalitioner med olika diktatorer i östra Europa och Centralasien. På ytan såg det ut som att Sovjetunionen spelade med i det diplomatiska spelet mellan stater, men under ytan så pågick samtidigt en påverkan från stat till parti. De etablerade bland annat partier i västvärlden som fokuserade på att sprida kommunismen i västvärlden.

Andra åtgärder var att identifiera och manipulera individuella medborgare hos motståndarna. Då handlade det om personer i västvärlden som drevs av kändisskap och mycket pengar. Dessa valdes då ut och KGB-agenter kom att närma sig dessa personer. Sovjetiska strateger kom att kalla dessa personer för användbara / nyttiga idioter.

Sedan kom Sovjetunionen att para ihop dessa användbara / nyttiga idioter med de som ofta reste runt i väst och då handlade det om personer som bor och verkar i väst, men som öppet gav sitt stöd till det kommunistiska systemet och som fungerade som allierade till makten i Kreml. De här kontakterna kom att ske både öppet och slutet.

Förutom det här så tillämpades givetvis propaganda via media. Det var inte ovanligt att falska artiklar planterades i olika tidningar, vilket kom att ingå i det som kallades för ”vit propaganda”. Sedan fanns det också ”grå propaganda” som var propagandamedier som etablerats av Sovjetunionen och det kunde handla om utländska tidningar, olika magasin, radio och tv-kanaler. Det var inget ovanligt att de spred direkt falska påståenden, men även att de fabricerade saker och detta för att smutskasta USA.

Slutligen så fanns det så kallad ”svart propaganda” och hit hörde bland annat hemliga operationer som genomfördes av KGB-agenter för att plantera falska stories, men som för läsaren såg ut som att det var en story som kom från en lokal källa i syfte att ge storyn sin legitimitet. De kom också att använda sig av provokatörer som bland annat engagerade sig i olika protester för att på det sättet bidra till den sovjetiska informationskrigföringen (Watts.2018:129-133).