2018-06-01

Att bli och vara lärare i Finland

Att vara lärare och att kunna lära ut är inte en talang eller något som är enkelt att lära sig. Det är nämligen mycket hårda krav för att bli lärare i Finland, då det krävs en master i ämnet utbildning för att få bli lärare inom grundskolan eller gymnasiet. Det är en enormt hård kamp för att komma in på lärarutbildningen då urvalet bland de som söker är mycket strikt.

Krav för att bli lärare

För att få bli lärare i Finland så krävs det specialisering redan tidigt under sin utbildning. De som planerar att bli lärare måste börja specialisera sig redan under första året av sin universitetsutbildning. För de som bara tänkt sig att jobba inom grundskolan så måste de ta en fil.kand i huvudämnet utbildning. Vill man vidare så måste man ta avancerade kurser inom sitt huvudämne och det ingår även en viss period då de ska vara ute på en skola som lärarkandidat, vilket ingår för att slutligen kunna ta ut en master´s examen. Dessutom är det så att varje ämne inom skolans värld har lite olika krav, men det vanligaste är att man måste ha haft det som huvudämne i sina universitetsstudier. Lärarutbildningen är ett program på fem år. Tiden som de måste vara ute på en skola för att få sin träning för att kunna bli lärare är på 700 timmar. Under denna tid så har de en mer erfaren lärare vid sin sida i klassrummet.

Utbildning har decentraliserats

I Finland så har den finska regeringen kommit att decentralisera utbildning och de har gett kommuner en omfattande makt vad gäller att styra över skolorna. Regeringen sätter bara ett överordnat mål, men även minimi antal timmar för lärarna då de ska undervisa i sitt huvudämne. Men, det är kommunerna och skolorna som bestämmer hur målen ska nås och om det ska erbjudas utbildning även inom de övriga ämnena. Lärarna i Finland kan besluta om  hur de lär ut, när de kommer att lära ut inom ett specifikt område och vilka böcker som ska användas. Finland har i dagsläget inga standardprov förutom examensprovet.

Det finska skolsystemet

Precis som i Sverige så går alla igenom grundskolan som är på nio år, sedan är det inte obligatoriskt att gå på gymnasiet, men många väljer att gå vidare till gymnasiet, som är på 3-4 år. Gymnasieskolan i Finland kan vara antingen akademiskt inriktad eller en yrkesutbildning. De som väljer den akademiska inriktningen måste genomgå examensprovet för att bli godkända så de får ut sitt examensbevis. Det här krävs nämligen för att kunna söka in på universitetet. Examensprovet efter gymnasiet är känt för att vara mycket omfattande och långt ifrån enkelt. I examensprovet ingår bland annat uppsatsskrivning och att lösa svåra ekvationer, vilket pågår i flera timmar och det under flera dagars tid.

Finska elever

Eleverna i Finland håller hög konkurrenskraft och de har bidragit till att Finland haft många ekonomiska framgångar under början av 1990-talet, däribland företaget Nokia, som blev välkända för sina mobiltelefoner. På senare år har vi kunnat konstatera att Finland också fått fram flera spännande start-ups som har skapat några av världens mest populära spel för mobiltelefoner men även appar (Partanen.2016:133-141).